Itämeren kaloista on löytynyt mikromuoveja

Julkaistu 20.8.2018

"Jopa 95 % kaikesta muovista käytetään vain kerran ja heitetään sen jälkeen pois", otsikoi Helsingin Sanomat aikaisemmin keväällä 2018. Mm. Helsingin rannoilta löytyneistä roskista 90 % oli muovia. Helsingin kaupungin strategiassa "merellisyys" ja pääsy uusille saarille tuo tätä todellisuutta entistä enemmmän silmiemme eteen - ja myös matkailijoiden. Kestävän kehityksen periaatteet tuntuvat joskus jäävän korulauseisiin puheissa ja kohteiden esitteissä. Todellisuus on jotakin muuta. Itämeren silakoista, kivinilkoista, turskasta ja simpuista on löytynyt mikromuoveja. Niitä on kuulemma jo löytynyt hunajasta sekä suolasta. Mikromuovit ovat alle 5 millimeterin kokoisia muovihiukkasia. Niitä kulkeutuu vesistöihin teollisuudesta, kotitalouksista ja liikenteestä. 

Heittämämme muovipussit hajoavat vesisstössä 35 vuodessa, tupakan tumppi 1-5 vuodessa, alumiinitölkki 200 vuodessa, muovipullo 450 vuodessa, ja ongen siima jopa 600 vuodessa! Joka vuosi satatuhatta merinisäkästä ja -kilpikonnaan ja yli miljoona merilinta kuolee syömäänsä muoviin. Yleisimpinä kuolinsyinä on se, että muoviroska tukkii ruuansulatuskanavan. Eläin tukehtuu tai nääntyy nälkään. Myös terävät muoviroskat rikkovat eläimen ruuansulatuselimistöä.

Itämeri edelleen on yksi maailman saastuneimmista merialueista. Muovituotteiden ostamisen vähentämisellä, kierrätyksellä ja kestävä luonnonmateriaalien suosiminen olisi kestävämpää taloudenpitoa ja helpottaisi meriympäristömme taakkaa. 

Mm. olen itse ollut "Kerää roska päivä"-liikkeessä jo lähes 10 vuoden ajan. Kotitaloudessamme kierrätetään ja hyödynnetään vanhaa. Pihapiirimme talkoot ovat olleet yksi käytännön esimerkki roskien saamisesta pois luonnosta. Mikä olisi se sinun ekotekosi?

Matkailuartikkeli

Summer Fun Finland Workshop 2020 on myös online-tapahtuma 31.8.2020

Lue koko artikkeli

ToolBox-travel Consulting Oy on erikoistunut palvelu- ja matkailuyritysten sekä matkailualueiden toimintaedellytysten parantamiseen. Painopiste kaikessa toiminnassa on kansainvälisyys ja kehittyminen.

 

ToolBox Consulting Oy
Maininkitie 2 C 22
FIN-02320 Espoo Finland
Puh. +358 50 375 1328
office [at] toolboxtravel.fi
» Katso tarkemmat yhteystiedot täältä

 

Kotisivut Sivumestari