Perhematkailun tunnuslukuja

Julkaistu 7.9.2012

Tiistaina 4.9 järjestettiin Linnanmäellä perhematkailuun liittyvä seminaari. Seminaarin järjestelyistä vastasivat Bonnier/WSOY, Lasten Päivän Säätiö/Linnanmäki sekä Skål International Helsinki ry. Pääsin itsekin puhumaan tässä tilaisuudessa. Tehtäväni oli koota perhematkailuun ja lapsiperheisiin liittyvää trenditietoa. Minua sparrasi hyvin Mailand Communication:in asiakkuuspäällikkö Tanja Holmberg.

Perheet matkustavat yhä enemmän, yhä useammin ja yhä monimuotoisemmin. Matkailun arkipäiväistyttyä vaatimukset matkakohteen ja -palveluiden osalta ovat kasvaneet. Varaaminen ja matkavinkkien haku siirtyy yhä enemmän nettiin ja myös tuttavien suosittelu on tärkeä matkakohteen valintaan vaikuttava tekijä.

Demografisia tietoja

Avioparin ja lasten muodostama perhe on yhä edelleen yleisin lapsiperhe-tyyppi, mutta tämän perhetyypin osuus lapsiperheistä on pienentynyt tasaisesti viime vuosikymmenten aikana. Vuoden 1970 lopussa 89 prosenttia lapsiperheistä oli avioparin ja lasten perheitä. Nyt tämän perhetyypin osuus lapsiperheistä on enää 61 prosenttia.

Avoparin ja lasten muodostamien perheiden osuus on kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa. Vuonna 1970 avoparien ja lasten perheitä oli vain prosentti lapsiperheistä. Osuus on kasvanut tasaisesti vuosikymmenittäin, paitsi 2000-luvulla, jolloin kasvu on hieman hidastunut. Vuoden 2010 lopussa osuus oli 18 prosenttia.

Yhden vanhemman perheiden osuus on kasvanut viime vuosikymmeninä. Aiemmin käytettiin nimitystä yksinhuoltajaperheet, mutta yhteiskunnan muutosten ja huoltajuusnäkökohtien vuoksi tilastossa on siirrytty puhumaan yhden vanhemman perheistä. Esimerkiksi yhteishuoltajuutta ei pystytä ottamaan tilastossa huomioon.

Isän ja lasten muodostamien perheiden osuus on pysynyt melko pienenä viime vuosikymmeninä, vaikka määrä on suhteellisesti kasvanut voimakkaasti. Lapsiperheistä vain kolme prosenttia on isän ja lasten perheitä. Äidin ja lasten muodostamien perheiden osuus lapsiperheistä on kasvanut selvemmin, vuoden 1970 yhdeksästä prosentista nykyiseen 18 prosenttiin melko tasaisesti.

Lapsiperheistä 90 prosenttia on kahden Suomessa syntyneen vanhemman tai Suomessa syntyneen yhden vanhemman perheitä. Noin kolme prosenttia (2,9 %) lapsiperheistä on sellaisia, joissa perheen isä on syntynyt Suomessa, mutta perheen äiti jossain muussa maassa. Suomessa syntyneen äidin ja ulkomailla syntyneen isän muodostamia perheitä on myös lähes saman verran (2,5 %). Noin viisi prosenttia lapsiperheistä on sellaisia, joissa molemmat vanhemmat tai ainoa vanhempi oli syntynyt muualla kuin Suomessa.

Ulkomaalaistaustaisista lapsiperheistä (vähintään toinen vanhemmista tai ainoa vanhempi on syntynyt ulkomailla) hieman yli 18 prosenttia on yhden vanhemman perheitä ja näistä yhden vanhemman perheistä peräti 92 prosenttia on äidin ja lasten muodostamia perheitä. Määrällisesti eniten on entisessä Neuvostoliitossa syntyneiden äitien ja heidän lastensa perheitä, joita on 2 700. Seuraavaksi eniten on Ruotsissa ja Virossa syntyneiden äitien yhden vanhemman perheitä.

Kahden ulkomailla syntyneen vanhemman lapsiperheet ovat useimmiten entisessä Neuvostoliitossa, Virossa, entisessä Jugoslaviassa, Irakissa ja Somaliassa syntyneiden vanhempien perheitä.

Matkailun trendit

 •Kaupunkilomat / lyhyt lomat jatkavat kasvuaan

 

• Turvallisuus

 

• Saavutettavuuden helppous (kohde, yrityksen palvelut)

 

• Ostopäätös 2 – 4 viikkoa ennen matkaa

 

• Kuluttajaryhmien pirstaloituminen – myös lapsiperheiden osalta

 

• Räätälöidympiä palvelukokonaisuuksia – myös yksittäisille matkailijoille

 

• Vastuullinen liiketoiminta – taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristöä huomioiva kuluttaminen

 

• Sosiaalisen median merkityksen kasvu

 

• Autenttisuuden merkitys nousee

 

• Edullisemmat palveluhinnat esim. liikennevälineiden osalta
 
 

Taloudellisia muuttujia lapsiperheiden osalta

Jopa yli puolet perheistä saa bruttona yli 5000 euroa kuussa, kun mukaan lasketaan sekä palkkatulot että tulonsiirrot. 6 000 euron kuukausituloihin pääsee kahden palkansaajan runsaan 2 800 euron keskiansioilla ja kahden lapsen lapsilisillä. Selvityksen mukaan kaksilapsisen lapsiperheen tulot nousevat selvästi perheen pään iän myötä. (Taloussanomat 9/2010)
 
Kulutustrendejä
 
• Impulsiivinen ostokäyttäyminen
• Ostokset internetissä
• Huoli yksityisyydestä
• Rajoitettu aika
• Ainutlaatuisen, epätavallisen kokemuksen tai tapahtuman hakeminen
• Myönteinen ja luottava kuluttaja
• Lyhyt ja ytimekäs kommunikointi

 

 

 

 

Matkailuartikkeli

Espanjalaisten matkailu Suomessa 2019, 2022 ja 2023 - tulevaisuuden odotukset

Lue koko artikkeli

ToolBox-travel Consulting Oy on erikoistunut palvelu- ja matkailuyritysten sekä matkailualueiden toimintaedellytysten parantamiseen. Painopiste kaikessa toiminnassa on kansainvälisyys ja kehittyminen.

 

ToolBox Consulting Oy
Kalaonnentie 9 B 63
FIN-02230 Espoo Finland
Puh. +358 50 375 1328
office [at] toolboxtravel.fi
» Katso tarkemmat yhteystiedot täältä

 

Kotisivut Sivumestari