Hindulaisuus ja matkailu

Julkaistu 26.8.2021

Hindulaisuus

Hindulaisuus on Intiasta peräisin oleva hyvin moninainen ryhmä uskontoja ja suuntauksia. Hindulaisuus on maailman kolmanneksi laajin uskonto kristinuskon ja islamin jälkeen.

Vaikka kastijakoa Intiassa ei virallisesti ole olemassa ja hyväksyttyä, niin käytännön tasolla kastilaitos kuitenkin on näkyvästi esillä. Se, mikä merkitys kasteilla on intialaiselle, määrittelee sitä, mitä hänelle merkitsee matkustaa ulkomaille esim. ryhmämatkalla, jossa on mukana eri kasteihin liittyviä muita matkustajia mukana. Myös jotkin hindulaisuuden lahkoihin ja vanhoihin kasteihin kuuluvat henkilöt eivät matkusta ulkomaille juuri uskonnon tulkinnan pohjalta. Esimerkkinä brahminit, jotka kuuluvat ylempään kastiin ja aatelisiin. Osa ortodoksista hindulaista puolestaan sallii ulkomaille suuntautuvan matkailun, mutta matkan jälkeen on tehtävä erilaisia puhdistautumisriittejä.

Matkailussa merkittävin huomio kiinnittyy uskonnon kautta hindulaisten ruokatottumuksiin ja -rajoitteisiin. Lehmä on pyhä eläin hindulaisuudessa, ja lehmän tappamista pidetään pyhänä. Niinpä hinduilla on kielletty syömästä naudanlihaa, vaikka Nepalin hindut tulkitsevat tämän säännön hieman löyhästi, jotka syövät vesipuhvelien (mutta eivät kotieläinten lehmien) lihaa. Hindut tietyistä ryhmistä ja alueilta, mukaan lukien useimmat ortodoksiset brahminit ovat kasvissyöjiä. Kasvissyöjä hindulaisessa kontekstissa tarkoittaa yleensä lihan ja munien nauttimista, mutta sallii maitotuotteiden kulutuksen. Itse asiassa maidon ja maitotuotteiden suuri kulutus ja riippuvuus on yksi syy siihen, miksi hindut pitävät lehmää suuressa arvossa.

 Intialainen keittiö koostuu erilaisista alueellisista ja perinteisistä ruoista, jotka ovat kotoisin Intian niemimaalta. Maaperän, ilmaston, kulttuurin, etnisten ryhmien ja ammattien monimuotoisuuden vuoksi nämä keittiöt vaihtelevat huomattavasti ja käyttävät paikallisesti saatavilla olevia mausteita, yrttejä,

vihanneksia ja hedelmiä. Jotkut hindulaiset lahkot kieltävät alkoholin käytön, kun Hare Krishnat kieltävät teen, kahvin, Coca Colan ja muiden kofeiinia sisältävien juomien kulutuksen.

Hindulaisuudessa palvonnalla on monia muotoja maantieteestä ja kielestä riippuen. Palvonta ei rajoitu mihinkään palvontapaikkaan, ja se sisältää usein henkilökohtaista pohdintaa, musiikkia, tanssia ja runoutta. Näinpä periaatteessa matkallakin voi suorittaa palvontamenoja vaikka sitä varten majoituskohteessa olevassa erillisessä huoneessa tai esim. luonnonkauniilla paikalla.

Toinen, erityisesti Intiaan ja hindulaisuuteen liitetty asia on jooga. Alun perin  jooga on kokoelma Intian uskontojen pelastusopillisia ja maagisia menetelmiä. Nykymuotoinen jooga kehittyi 1800-luvulla fyysiseksi harjoitukseksi, se levisi Intiasta länsimaihin, ja nykyään sitä harjoitetaan myös vailla maagisuskonnol-

lista merkitystä. Joogaan kuuluu nykyisin asentoharjoituksia ja meditaatiota ja sen harjoittaminen on monille kehollista terapiaa ja rentoutumista. Intiassa joogaan suhtaudutaan tärkeänä kansanperinteenä, jonka merkitystä hindujen identiteettiin on viime aikoina alettu korostaa.

Vinkki!

Toisinaan intialaisten ryhmien mukana tulee myös paikallinen kokki, jonka toivotaan valmistavan intialaista ruokaa ryhmälle. Suomen lainsäädännön mukaan kokkia ei kuitenkaan voi päästää ilman hygieniapassia majoituskohteen keittiötiloihin. Vaihtoehdoksi voi tulla silloin, että vuokraa lähistöltä huoneiston, jossa keittiö on varusteena ja kokki voi sekä majoittautua että valmistaa ruokaa ryhmän jäsenille.

Jos epäröi, mitä tarjota intialaisille vieraille tai kokonaiselle ryhmälle, niin suositeltavaa on tarjota kasvisaterioita, sillä noin  20 – 30 % väestöstä on vegaaneja tai suosivat kasvisruokia (Casals Paul, 2018). Intiassa kuitenkin on suuria vaihteluja sen mukaan kuinka paljon paikallinen väestö todellisuudessa  nauttii vain kasvisaterioita. (Biswas Soutik. 2018). Arvioita intialaisten pelkästään kasvisaterioista nauttivien määrää on pidetty viime aikoina hieman liioiteltuina. Kana on lihaproteiineista suosituin Intiassa.

Juomina suositeltavia ovat vesi ja hedelmämehut.

Retriitit voivat olla myös osana hindulaisuuden harjoittamista. Mm. uskonnollisen lahkon päivittäisten harjoitustilojen tarjoaminen osaksi alueella vierailua.

Joogan voi lisätä tuotekehittämisen osana suomalaiseenkin palveluun tilojen salliessa.  Jooga-ohjelmat: Hathajooga (yleisnimitys), Astangajooga, Sivanandajooga, Kundaliinijooga, Sahajajooga. Suomeen on kehittynyt mm. Äijäjooga, Äitiysjooga ja Itä-Aasiasta omaksuttu Hotjooga, jossa voi yhdistää

lämmitetyn huoneen tai saunan joogaan. Myös suosittua on liittää jooga osaksi akrobatiaan, SUP-lautailuun, pilatekseen ja tanssiin.

Ei välttämättä suoraan uskontoon liittyvä, mutta voimakkaasti intialaisten matkustuskulttuurin ja -odotuksiin liittyviä toiveita on mm. matkalaukkujen kantamispalvelut. Jos tätä ei voi tarjota, niin on hyvä kertoa siitä etukäteen matkustajalle.

Matkatoimistot, matkanjärjestäjät (Intia)

Dove Travels  http://dovetravels.com/

Star Vacations Pvt Ltd. https://starvacation.in/

The Travellers http://thetravellersindia.com/

Upasana Tours & Travels http://upasanatours.com/

World Wide Tour & Travel https://www.facebook.com/worldwidetourstravels

Lisätietoja: Kari Halonen, kari.halonen [at] toolboxtravel.fi

Hindulaisuus ja matkailu
Matkailuartikkeli

HYÖDY ENEMMÄN MATKA WORKSHOP DAY 2022 -TAPAHTUMASTA – TOTEUTA PRE OR POST TOUR!

Lue koko artikkeli

ToolBox-travel Consulting Oy on erikoistunut palvelu- ja matkailuyritysten sekä matkailualueiden toimintaedellytysten parantamiseen. Painopiste kaikessa toiminnassa on kansainvälisyys ja kehittyminen.

 

ToolBox Consulting Oy
Maininkitie 2 C 22
FIN-02320 Espoo Finland
Puh. +358 50 375 1328
office [at] toolboxtravel.fi
» Katso tarkemmat yhteystiedot täältä

 

Kotisivut Sivumestari