Keski-Eurooppa


Suomeen on perinteisesti tullut paljon saksalaisia matkailijoita. Tilanne ei ole muuttunut viimeisinä vuosina ja monilla matkailualueilla sekä yrityksillä onkin kontakteja ko. markkina-alueelle. Markkinointi ja myynti ovat tulleet haasteellisemmaksi tuotteistamistarpeita unohtamatta. Sveitsi on myös mielenkiintoinen markkina ja siellä on muutamia ns. ulkosuomalaisten perustamia matkatoimistoja. Itävaltaan tuotamme markkinointitoimenpiteitä räätälöidysti ja usein yhdistettynä Saksassa ja Sveitsissä toteuttaviin toimenpiteisiin.

Itävalta

TALOUS

Itävallan talouden ennustetaan kasvavan 3,6 prosenttia vuonna 2022 ja 1,4 prosenttia vuonna 2023, vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt kasvunäkymiä. Työmarkkinat kiristyvät, mikä heijastaa voimakasta työllisyyden kasvua ja avoimien työpaikkojen lisääntymistä. Yksityinen kulutus on kasvun päätekijä. Lisääntynyt epävarmuus, kohonneet energian hinnat, työvoimapula ja toimitusketjun häiriöt painavat yritysten investointeja ja viennin kasvua. Kokonaisinflaation odotetaan nousevan jyrkästi 6,7 prosenttiin vuonna 2022, mutta hidastuvan maltillisesti vuoden 2023 aikana.

SUOSITTELEMME

 • Myyntivierailut matkanjärjestäjien ja matkatoimistojen luokse Itävallassa
 • Vierailujen järjestäminen Suomessa niin medialle kuin matkatoimisto- ja matkanjärjestäjävirkailijoille
 • Markkinointikampanjat
 • Uutiskirjeet matkanjärjestäjille

Saksa

TALOUS

Talouden ennustetaan kasvavan 1,9 prosenttia vuonna 2022 ja 1,7 prosenttia vuonna 2023, kun elpymistä jarruttavat Ukrainan sota ja Venäjän öljysaarto. Nouseva inflaatio vähentää kotitalouksien ostovoimaa ja vaimentaa yksityisen kulutuksen elpymistä. Sijoittajien ja kuluttajien luottamus on romahtanut ja toimitusketjun pullonkaulat ovat pahentuneet siirtäen teollisuustuotannon ja viennin elpymistä vuoden 2022 loppua kohti suuresta tilauskannasta huolimatta. Elpymistä voi edelleen hidastaa kaasuntuonnin äkillinen pysähtyminen Venäjältä tai jatkuvat rajoitukset Kiinassa.

MARKKINAKATSAUS

Saksan suurimmat matkanjärjestäjät ovat: TUI (Wolters Reisen), Thomas Cook, REWE Touristik, alltours, Öger Tours, FTI. Kaikilla edellä olevilla matkanjärjestäjillä on omat matkatoimistot. Suomi-asiantuntijoita on noin 30. Jakeluteiden osalta matkanjärjestäjät edelleen muodostavat rakennelman huipun. Niiden alapuolella ovat matkatoimistot, online-matkatoimistot ja viime vuoden uutuutena supermarketit kuten LIDL. Näiden kolmen toimijan kautta ollaan yhteydessä suoraan kuluttajiin.  

Lentoyhteyksien osalta valinnanvaraa on: Lufthansa, Finnair ja SAS. Laivayhtiöiden osalta yhteydet ovat Finnlinesin varassa. 

SUOSITTELEMME

 • Seminaari saksankielisten markkinoiden ymmärtämiseen -> tuotekehitys
 • Myyntivierailut matkanjärjestäjien ja matkatoimistojen luokse Saksassa
 • Vierailujen järjestäminen Suomessa niin medialle kuin matkatoimisto- ja matkanjärjestäjävirkailijoille
 • Cross-marketing -tapahtumat
 • Markkinointikampanjat
 • Uutiskirjeet matkanjärjestäjille

TOIMENPITEITÄ  2023

Tuotekehitysmatka
4 päivän Site inspection-matka, joka sisältää tuotteiden arvioinnin, tuotteiden valinnan saksankielisille markkinoille, saksankielisten markkinoiden katselmuksen ja ehdotuksen räätälöidyistä markkinointitoimenpiteistä. Enintään 3 aluetta voi jakaa kustannuksen keskenään. Voidaan yhdistää palveluun “FAM Trip”
Aika: Ympäri vuoden
Hinta: 3 600€ + alv 24%
Hinta sisältää: 4 päivän site inspection-matka, joka sisältää tuotteiden arvioinnin, tuotteiden valinnan saksankielisille markkinoille, saksankielisten markkinoiden katselmuksen ja ehdotuksen räätälöidyistä markkinointitoimenpiteistä.
Hinta ei sisällä: Matkakulut, majoitus, ruokailut.

FAM Trip (Vapaa-ajanmatkailu)
Voidaan yhdistää palveluun “Tuotekehitysmatka” sekä ”Näkyvyyden ja konversion kehittäminen (matkailualueille)”.
Reitti sovitaan etukäteen ohjelmaan osallistuvien yritysten kanssa. Hinta koskee korkeintaan 4 päivän tutustumismatkoja Suomeen. Pidemmistä matkoista veloitetaan lisämaksu.
Aika: Ympäri vuoden 
Hinta: 1 800€ + alv 24% (vähintään 4 yrityksen osallistuminen)
Hinta sisältää: Reittisuunnittelu, kutsujen lähetys ja seuranta, matkanjohtajuus ja matkanjohtajan matkat Saksasta ensimmäiseen saapumispaikkaan Suomessa.
Hinta ei sisällä: Matkanjärjestäjien matkakulut Suomeen ja takaisin, matkakustannukset Suomessa, majoitus, ohjelma, ruokailut.

Näkyvyyden ja konversion kehittäminen (matkailualueille)
Voidaan yhdistää palveluun “Tuotekehitysmatka” sekä ”FAM Trip”.
USP’n (Unique Selling Point) määritteleminen yhdessä saksankielisille markkinoille. Markkinointimateriaalin kirjallinen arviointi (printti ja verkko) saksankielisten markkinoiden näkökulmasta. Markkinointistrategian ja markkinointimateriaalin hienosäätö ja soveltaminen yhteistyössä yrityksen/matkailualueen kanssa. Enintään 3 matkailualuetta kerrallaan voi osallistua ja jakaa palvelun kustannukset.
Aika: Ympäri vuoden
Hinta: 3 600€ + alv 24%
Hinta sisältää: USP’n (Unique Selling Point) määritteleminen yhdessä saksankielisille markkinoille. Markkinointimateriaalin kirjallinen arviointi (printti ja verkko) saksankielisten markkinoiden näkökulmasta. Markkinointistrategian ja markkinointimateriaalin hienosäätö ja soveltaminen yhteistyössä yrityksen/matkailualueen kanssa.
Hinta ei sisällä: Mahdolliset matka- tai muut kustannukset.

Roadshow/Workshop (MICE ja vapaa-ajanmatkustus)
Tilaisuus voi olla joko lounas- tai illallistapahtuma Saksan tai Sveitsin tärkeimmissä kaupungeissa. Vapaa-ajan matkustus ja MICE sektoreille. Odotettu osallistujamäärä: 25-30 saksalaista tai sveitsiläistä matkanjärjestäjää + ammattilehdistö.
Aika: Kevät ja syksy
Hinta:
1 100€ + alv 24 % / Saksassa 
1 200 € + alv 24 % / Sveitsissä 
Hinta sisältää: Järjestelyt, paikan valinta, tekniset välineet, tarjoilut tapahtuman aikana
Huom: Toteutus vaatii vähintään 7 suomalaisen yrityksen osallistumisen.

Myyntikäynnit (MICE ja vapaa-ajanmatkustus)
Vähintään 3 päivän myyntikäynnit Saksassa ja/tai Sveitsissä. Enintään 3 yritystä voi jakaa kustannukset keskenään.
Hinta:  4 800€ + alv 24%
Hinta sisältää: Järjestelyt, isännöinti
Hinta ei sisällä: Osallistuvien yritysten ja isännän matkakulut.

Sähköinen uutiskirje matkanjärjestäjille
Säännöllinen yhteydenpito matkailukenttään on oleellisen tärkeää hyvien suhteiden ylläpitämiseksi. Tarjoamme saksankielisille matkanjärjestäjille säännöllisesti lähetettävän sähköisen uutiskirjeen. Se sisältäää relevanttia  myynti- ja markkinointitietoa alueestasi tai tuotteestasi. Suosittelemme kirjeen lähettämistä 3-4 kertaa vuodessa. Logo ja nettisivut sisällytetään. Huomioithan, että uutiskirjeen sisältö pitää toimittaa joko englanniksi tai saksaksi.
Aika: Ympäri vuoden
Hinta: 1 150€ + alv 24 %
Hinta sisältää: Käännös, stilisointi, kuvien valinta, lähettäminen, seurantaraportti

Sveitsi

TALOUS

BKT:n ennustetaan kasvavan 2,5 % vuonna 2022 ja 1,3 % vuonna 2023. Ukrainan sodan aiheuttama kysynnän hidastuminen hillitsee viennin ja investointien kasvua. Työmarkkinoiden jatkuva kohentuminen ja korkean säästämisasteen aleneminen tukevat kulutusta. Energian ja tavaroiden hintojen nousu, joihin vaikuttavat toimituspullonkaulat, on vastatuulen kasvulle ja nostaa kokonaisinflaation Sveitsin keskuspankin tavoitealueen yläpuolelle 2,5 prosenttiin vuonna 2022, ennen kuin hidastuu 1,8 prosenttiin vuonna 2023.

MARKKINAKATSAUS

Markkinoinnin kohderyhmät ovat nuoret aikuiset ja vanhemmat pariskunnat. Panostamme perhematkailuun, sillä kaikista Suomeen matkustavista sveitsiläisistä 39 % on lapsiperheitä.  

Markkinointi on tuottanut enemmän tulosta saksankielisellä alueella kuin esim. italian ja ranskankielisillä alueilla. Kaikista sveitsiläisten tekemistä matkoista (yli 13 miljoonaa) n. 70 000 suuntautuu Suomeen, joka tarkoittaa n. 0.54 % markkinaosuutta. Jos näistä erottaa vapaa-ajan matkat, niin suhteet ovat yli 9 miljoonaa, 36 000 ja 0.38 %. Talvisesonki sisältää enemmän aktiviteetteja, kun taas kesällä matkaohjelma keskittyy enemmän kulttuurikohteisiin. 

SUOSITTELEMME

 • Myyntivierailut matkanjärjestäjien ja matkatoimistojen luokse Sveitsissä
 • Media- ja PR-tapahtumat Sveitsissä
 • Vierailujen järjestäminen Suomessa niin medialle kuin matkatoimisto- ja matkanjärjestäjävierailijoille
 • Cross-marketing -tapahtumat

Yhteistyökumppanimme saksankielisillä markkinoilla:

Destination to market

 

Kuva: Visit Helsingin kuvapankki

Matkailuartikkeli

Espanjalaisten matkailu Suomessa 2019, 2022 ja 2023 - tulevaisuuden odotukset

Lue koko artikkeli

ToolBox-travel Consulting Oy on erikoistunut palvelu- ja matkailuyritysten sekä matkailualueiden toimintaedellytysten parantamiseen. Painopiste kaikessa toiminnassa on kansainvälisyys ja kehittyminen.

 

ToolBox Consulting Oy
Kalaonnentie 9 B 63
FIN-02230 Espoo Finland
Puh. +358 50 375 1328
office [at] toolboxtravel.fi
» Katso tarkemmat yhteystiedot täältä

 

Kotisivut Sivumestari