Matkailullinen arvoitus: Missä olet?

Julkaistu 25.5.2012

Tämä blogitekstini on julkaistu kokonaisuudessaan LomaSuomi.fi -sivustolla toukokuussa 2012.

 

Arvoitus: Paikka kuuluu Suomen valtiolle, mutta juridisesti se ei kuulu Suomen itsehallinnollisiin yhteisöihin tai organisaatioihin.  Missä olet?

En puhu Ahvenanmaasta. Paikka, joka on jokaisen suomalaisen ehdottomasti koettava, on Ahvenmaata huomattavasti pohjoisempana. Perämerellä, Kalajoen edustalla sijaitsevat Kallankarit eli Maakalla ja Ulkokalla. Näillä saarilla on itsehallinto, jonka ylintä päätäntä- ja tuomiovaltaa käyttää paikallinen karikokous. Kallan kareilla on voimassa 1700-luvulta peräisin oleva yhteinen oma paikallishallintonsa. Ruotsin kuningas, Adolf Fredrik sääti erityisen hamina-ordningin, jossa karien hallinto määrättiin kalastajien huostaan. Vielä tänäkin päivänä karikokous pidetään joka vuosi Jaakonpäivää lähinnä olevana sunnuntaina  (heinäkuu). Karikokouksessa mm. valitaan haminamestari sekä karineuvosto. Saaret kohosivat merestä 1400 luvulla ja ensimmäiset kalastajat käyttivät saarta tukikohtanaan 1500 luvulta lähtien. Kallankarien suuruudenpäivät keskittyvät 1800-luvulle, jolloin saarilla asui kesäisin useita satoja henkilöitä. Saarten menneisyydestä kertoo Maakallassa sijaitseva kalastusmuseo. Kallankarien läheisyydessä olevat karinpauhat eli pohjamatalikot olivat rannikon parhaimmat silakanpyyntialueet.

Kallankarien luonto

Aluksi Kallankarit olivat vain matalikkoja. Maan kohoamisen johdosta ne alkoivat nousta merenpinnan yläpuolelle 1400-luvun lopulla. Huolimatta luonnon voimista, saarilla on yllättävän runsas kasvilajien määrä. Eri kasveja on laskettu olevan noin satakunta. Varsinkin Maakallassa on myös havu- ja lehtipuita, erityisesti pihlajia. Kallankareilla viihtyvät eri linnut. Saaret ovat olleetkin tärkeä levähdyspaikka muuttolinnuille matkalla etelään tai pohjoiseen. Hylkeitä ja norppiakin on runsaasti. Niitä voi helpostikin havaita matkatessaan Kallankareille tai viettäessään siellä aikaa.

Maakalla

Matka Kallankareille on jo elämys. Lähtö Rahjan kylän satamasta on kohti ulappaa. Kalajoen Hiekkasärkiltä voi hyvinkin nähdä parikymmentä kilometriä rannikolta sijaitsevat saaret. Maan kohoamisen vaikutukset näkyvät alkumatkasta, kun huomaa kuinka matalaa vesi on lähellä manteretta varsin pitkän matkaa. Lähempänä Kallankareja ollaan jo reilusti syvemmillä vesillä ja siellä pääsee nauttimaan myös meren aalloista. Maakalla on kareista lähempänä manteretta. Sen erityinen nähtävyys on kirkko vuodelta 1780. Se on varsin suosittu vihkikirkko ja kesäisin se toimii myös karihartauksien pitopaikkana. Kalastajakylä on kuin rakentunut tämän kirkon ympärille.

Majankanvartijan talossa ja merivesilöylyissä Ulkokallassa

Asuin Kalajoella muutamia vuosia ja minulle henkilökohtaisesti suurimpana elämyksenä on ollut viettää yö kauimmaisessa saaressa, Ulkokallassa. Sinne on rakennettu majakka jo 1870-luvulla, joka oli miehitetty vuoteen 1974. Ulkokallan asukkaat olivat majakanvartijoita, joiden tukikohtana toiminut talo on vuodelta 1948. Uskomatonta, mutta he asuivat saarella ympärivuotisesti! Nykyisin majakanvartijantalossa pääsee yöpymään; tarjolla on hotellitasoista majoitusta täysihoidolla! Palvelua pyörittää FemEmare Oy:n perustaja Kaisa-Leena Korhonen. Hän on kalajokisia – tai anteeksi rahjalaisia - itsekin (Rahjan kylä sijaitsee Kalajoella)  ja tuntee alueen kuin omat taskunsa. Ulkokallassa on majakanvartijoiden talon lisäksi myös muita paikallisten sukujen mökkejä ja aittoja, jotka siirtyvät aina isältä pojalle perinteen mukaisesti. Apropoo, isistä ja pojista tuli mieleeni, että Ulkokallassa Kaisa-Leena järjestää teemallisia ohjelmia, mm. Isät ja Pojat Merileiri, Aikuisten kesäleiri, jossa siirrytään omiin lapsuusmuistoihin yhteisistä kesäleireistä tai Kaisa-Leenan kehittämä ”Leidien pikalataus”. Hän on vierailtaan saanut kommentteja, että ”vuorokausi Ulkokallassa vastaa viikon lomaa. ” Uskon sen, kun ajattelee mitä kaikkea siihen on liittyneenä paikallisen ruoan, majakan historian, luonnon, hiljaisuuden sekä erikoisten merivesilöylyjen saattelemana.

 

Lisätietoa:

www.kalajoki.fi

www.fememare.fi





 

Matkailuartikkeli

Kutsu: Matkailun Kehittämispäivä 14.6.2021

Lue koko artikkeli

ToolBox-travel Consulting Oy on erikoistunut palvelu- ja matkailuyritysten sekä matkailualueiden toimintaedellytysten parantamiseen. Painopiste kaikessa toiminnassa on kansainvälisyys ja kehittyminen.

 

ToolBox Consulting Oy
Maininkitie 2 C 22
FIN-02320 Espoo Finland
Puh. +358 50 375 1328
office [at] toolboxtravel.fi
» Katso tarkemmat yhteystiedot täältä

 

Kotisivut Sivumestari