Matkalla Kalajoelle

Julkaistu 17.5.2012

Oli aikoinaan suuri asia meikäläiselle muutta Helsingistä Kalajoelle. En aluksi edes tarkalleen tiennyt missä koko paikkakunta sijaitsee, mutta pidin haasteesta lähteä projektipäälliköksi jonnekin minulle hieman tuntemattomaan paikkaan 1990-luvun loppupuolella. Varmaan jonkunlainen Robinson Crusöe heräsi sisimmässäni! Saavuin paikkakunnalle kesäkuun alussa. Kesä oli myöhässä ja mm. jäitä oli vielä meressä!!?? Majoittauduin silloisen Kalajoen Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksen oppilasasuntolaan, joka oli tyhjillään - eikä sitä lämmitetty enää. Yöt olivat varsin viileitä täytyy myöntää...

Tehtävänäni oli kehittää ns. Ylivieskan Seutukunnan matkailua ESR-rahoituksella. Työpaikkani oli Kalajoen matkailuinstituutti ja nimikkeenä matkailun projektipäällikkö. Seutukunta käsitti ainakin tuolloin Kalajoen kaupungin lisäksi myös Ylivieskan kaupungin sekä Oulaisen, Merijärven, Alavieskan ja Sievin kunnat. Lääniä kerrakseen. Työ oli monipuolista ja mikä tärkeintä hauskaa! Aloitin Matkailuinstituutissa yksin, mutta sain hankittua lisää rahoitusta mm. EU-hankkeiden myötä ja parhaimmillaan toimistossamme työskenteli seitsemänkin henkilöä. Kehitimme ja markkinoimme alueen matkailupalveluja Venäjän markkinoille. Matkailuinstituuttiin palkattu Irina Borisova teki erinomaista työtä ja mm. saimme ensimmäistä kertaa venäläisiä vieraita Joulun ja Uuden Vuoden viettoon Kalajoen Hiekkasärkille. Myös teimme reitistöjä paikallisen kulttuurin juurille lähinnä kotimaan markkinoille. Olimme mukana luomassa alueellista matkailustrategiaa. Edesmennyt Matti Boxberg oli meillä tässä apuna. Järjestimme varsin pienillä resursseilla koulutuksia ja seminaareja alueen yrityksille ja matkailutoimialan sidosryhmille. Oli esiintymiskoulutusta, kielikursseja, tuotteistamiskoulutuksia jne. Yhteistyö ns. Oulun Eteläisellä alueella oli antoisaa ja kuuluimme myös ainakin silloin varsin aktiivisesti FinWest -toimintaan ja edustimme aluettamme Pohjois-Pohjanmaan matkailutoimikunnassa, jota veti Kristiina Havas. Kristiinahan vaikuttaa tänä päivänä Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Kati Kemppainen oli mukana kehittämässä kansainvälisiä hankkeita, joissa oli mielenkiintoista olla mukana.

Matkailuinstituutti teki myös sekä omia "tutkimuksia" ja selvityksiä matkailun tilasta alueella, joita sitten julkistimme paikalliselle medialle. Suurin henkilökohtainen saavutukseni oli ko. alueella käynnistää toisen asteen matkailukoulutus. Olin siitä varsin ylpeä, koska jouduimme asiaa varsin paljon lobbaamaan ja vaakalaudalla olisi ollut jopa KTO:n toiminnan supistaminen. Matkailukoulutus tuli heti alusta varsin suosituksia. Ehdin olla tässä koulussa opettamassa ja koordinoimassa koulutusta kuuden viikon ajan kunnes lähdin Itä-Uudellemaalle töihin kehittämään sen alueen matkailun v. 1999.

Nyt Helatorstaina olen matkalla Kalajoelle pitkästä aikaa tapaamaan tuttuja ja Kalajoen Matkailuinstituutin nykyistä opettajakuntaa Helena Trogeria ja Eeva Saarenpää-Mendesiä. Samalla on toiveissa tavata suorastaa "oikeana ja vasempana kätenä" Matkailuinstituutissa toiminutta Kaisa-Leena Korhosta. Hän on nykyään matkailuyrittäjä ja pyörittää ohjelmapalveluyritystä FemEmare Oy:tä, joka mm. tekee jännittäviä retkiä tunnettuun Ulkokallan saarelle Kalajoen edustalla. Jos kiinnostaa Kaisa-Leenan ohjelmat, niin tässä lisätietoa paikkakunnasta ja yrityksen ohjelmista:

www.fememare.fi/

 

Mukavaa Helatorstaita!

 

 

Matkailuartikkeli

Kutsu: Matkailun Kehittämispäivä 14.6.2021

Lue koko artikkeli

ToolBox-travel Consulting Oy on erikoistunut palvelu- ja matkailuyritysten sekä matkailualueiden toimintaedellytysten parantamiseen. Painopiste kaikessa toiminnassa on kansainvälisyys ja kehittyminen.

 

ToolBox Consulting Oy
Maininkitie 2 C 22
FIN-02320 Espoo Finland
Puh. +358 50 375 1328
office [at] toolboxtravel.fi
» Katso tarkemmat yhteystiedot täältä

 

Kotisivut Sivumestari